3. - 21. 10. 2016

20.10.2016 08:51

Milí páťáci,

říjen je měsícem zlatavého listí, chladných mlhavých rán a kapesníků. Mnoho z Vás onemocnělo a ani mně se choroba nevyhnula obloukem. Během suplování jste snad zvládli opakování koncovek podstatných jmen a v matematice početní operace do milionu. 

Společně jsme ukončili poznávání stavby lidského těla, prokousali jsme se českou historií až do bouřlivého 15. století a začali jsme dělit velká čísla dvouciferným dělitelem. Po vzájemné dohodě doporučuji na matematiku čtvrečkový sešit (5110 s vynikajícími čtverečky o straně 1 cm; popř. 545 s malilinkatými čtverečky). 

Během čtenářské dílny jsme se seznámili s tvorbou českého umělce Pavla Šruta a předvedli jsme si, jak by mohl vypadat referát o knížce. Kdo bude mít zájem, může si již vybírat termín její prezentace.

Obtíže se projevily v hudební nauce. Neberte prosím na lehkou váhu znalosti hudební terminologie, vše potřebné máte na pracovních sešitech. Ovšem pokud se někomu nechce pracovat, doplatí na to sám... Pokud byste potřebovali poradit, jsem tu pro Vás v úterý a ve středu po vyučování, stačí se jen domluvit na termínu setkání. 

Těším se na recitaci básně Abeceda podzimu od Mileny Lukešové :)

A děkuji - zejména za úžasnou diskusi během vlastivědy 19. 10. Nevěřila bych, že je možné bavit se s některými z Vás na tak různorodá témata, jakými jsou odlišnosti ve vládě Jana Lucemburského a Karla IV., psychologický rozbor vlivů formujících nešťastný obraz Václava IV., způsoby pohřbů v současnosti a ve viktoriánské Anglii...

Držím palce při zdolávání dalších náročných úkolů.

                                Vaše Lucka